Het is het ogenschijnlijke compromisloze wat de Porsche Cayenne kenmerkt. Ruim 2.200 kg legt de mastodont in de schaal, maar – geloof me – deze Cayenne mag met trots de badge met het Porsche logo dragen. In het vooronder ligt namelijk de 4.2 V8 S Diesel. Gelukkig hoeven dieselmotoren zich niet meer te bewijzen wanneer het om vermogen en souplesse gaat. Bij de Cayenne had je keuze uit dorstige benzinemotoren, een hybride versie en een 3.0d. Vergeet, ze allemaal, want met deze V8 beul zijn de overige versies absoluut overbodig. Deze motor is de Cayenne op het lijf geschreven.
Heel af en toe duikt er een V8 diesel op. De 4.200 metende V8 onder de motorkap van de Cayenne S Diesel is goed voor 382 pk. Nog indrukwekkender is het koppel van 850 Nm, met afstand de hoogste waarde in de Cayenne-familie en zelfs meer dan de W12-motor van Bentley in zijn meest krachtige uitvoering te bieden heeft. Op dieselgebied werd hij alleen overtroffen door Audi’s V12 TDI-motor, die in 2013 overigens niet meer leverbaar was. Ook voor de V8 shopten de ingenieurs van Porsche in de magazijnen van haar zustermerk uit Ingolstadt, hoewel de motor op diverse punten werd aangepast. Zo werd de tussenkoeler van de Cayenne Turbo gemonteerd, de turbodruk met 0,2 bar verhoogd en de kleppen en zuigers aangepast. Het resultaat is een motor die fors meer vermogen levert dan zijn Audi-equivalent, zoals het een Porsche betaamt. En de ‘S-‘badge – die hij als eerste diesel-Porsche mag dragen – beslist eer aandoet. Uiteraard wordt het vermogen via alle vier de wielen op de weg overgedragen, gezien het enorme koppel geen overbodige luxe.
Zodra je de motor start, moet je echt de oren spitsen om te horen dat hier een diesel aan het werk is. De sound engineers van Porsche hebben het uitlaatsysteem flink aangepakt om een sportief geluid te creëren en dat is gelukt. Het krachtige geroffel past uitstekend bij de stoere machine. Binnenin hoor je daarvan weinig terug, maar bij gas geven wordt de indrukwekkende voorwaartse duw begeleid door een bijpassend zware grom. De wijze waarop de Cayenne S Diesel versnelt heeft bijna iets surrealistisch. De manier waarop hij met name in het middengebied van het toerenbereik snelheid vergaart is net zo opwindend als de enorme acceleratiekracht van bijvoorbeeld een Cayenne Turbo. Sterker, het soevereine gevoel dat je krijgt als je voortglijdt op die enorme lading koppel doet je afvragen waarom je in hemelsnaam nog een Cayenne met V8-benzinemotor zou moeten kopen. En als bonus hoef je zelf veel minder vaak te tanken, want met een geclaimd gemiddeld verbruik van 8,3 liter op 100 en met de optionele 100 liter-tank theoretisch een actieradius van circa 1.200 km kunnen halen. Maar dan moet je uiteraard niet teveel gebruikmaken van het enorme vermogen, en laat de S Diesel je nu juist wél verleiden om dat veelvuldig te doen. De duw in je rug is ronduit verslavend en de V8 klimt enthousiast in de toerenladder. De 8-traps automaat met koppelomvormer schakelt bliksemsnel en wisselt bijzonder soepel van verzet.
De V8 diesel is een sublieme motor – en dat is niet het enige indrukwekkende aspect aan de Cayenne S Diesel. Het is onvoorstelbaar hoe je deze 2,2 ton zware kolos op hoog tempo door bochten kunt jagen. Nog niet eens zo lang geleden kon je dit soort bochtsnelheden alleen met serieuze sportwagen realiseren, nu is het mogelijk met een enorme diesel-SUV. In de standaardsetting laat de optionele luchtvering nog redelijk wat carrosseriebewegingen toe en daarmee groot comfort, maar als je de sportstand kiest, vergeet je al snel dat je met zo’n hoge en topzware auto op pad bent. Daar komt bij dat de remmen van de buitencategorie zijn – typisch Porsche – en de besturing lekker direct en communicatief is. Het is bovenal echter een geweldige reisauto, met een comfortabele onderstelafstelling als basis.
De Porsche Cayenne kan niet ieders hart sneller laten kloppen wanneer het om design gaat. Persoonlijk vind ik hem prachtig en ik ben van mening dat de juiste spec je mening wel moet veranderen. Slechts zelden kom je dergelijke écht fraai uitgevoerde varianten tegen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het snel stijgen van de catalogusprijs wanneer er scheutig gevinkt wordt in de optielijst. EUR 108.000 als basisprijs voor de Cayenne S diesel is al niet kinderachtig, maar het wordt wel duidelijk dat dit een bijzondere versie is. De nieuwprijs ging in dit geval ruim over EUR 170.000 (!!!)
Je zou hem eigenlijk direct naast een ‘standaard’ exemplaar moeten plaatsen. Pas dan vallen de details echt goed om. Alle opties zijn volledig af fabriek geleverd. De geweldige uitstraling wordt verkregen door het Sport Design pakket, de warmte werende voorruit met de paarse gloed, de zwarte pianolak hoogglans sierlijsten en privacy glass, de speciale sportuitlaten en de – in mijn ogen – mooiste velgen, de 21” 911 Turbo II Design, gespoten in zijdeglans variant van de carrosseriekleur. Bovendien zijn zij af fabriek geleverd met voor en achter 5 mm spacers waardoor ze verder naar buiten komen.
Overigens zijn zij omtrokken met het juiste schoeisel – tamelijk nieuwe Pirelli P Zero’s.