Drie honderd vijftig peekaas, zeven honderd Newtonmeters, 8 versnellingen, Allrad vierwielaandrijving, twintig inch met 265/30 schoeisel achter en een ‘opgewonden standje’ achter het stuurwiel.
Sport Plus-modus installed, pook in D, tik naar links in S, een druk op het minnetje op het stuur en rechtervoet in het pluche…BAM….je hoofd vliegt tegen de hoofdsteun, een blik op de onrustige toerenteller die maar door gaat, 4,6 seconden later vliegt de naald voorbij 100, onafgebroken hard accelereert het monster door naar 200 slechts 10 seconden later en het houdt niet op….echt niet…Alpina doet namelijk niet aan Duitse Heren akkoorden. De topsnelheid bedraagt 274km/h en daarmee is de D3 een tijd lang de snelste productiediesel ter wereld geweest. Een zeldzame verschijning waar er slechts 260 van geproduceerd zijn. Allemaal gelimiteerd en gedocumenteerd en dit is nummer 63.
Verdiep je in de Alpina D3 en je leest en ziet veel video’s waarin hij vergeleken wordt met de M3. Met uitzondering van het geluid en de halve seconde dat hij minder snel naar 100 vliegt vindt iedere autojournalist de D3 beter dan de M3. Handling beter, remmen extreem veel beter, maar bovenal een perfect compromis voor de dagelijkse rijder die niet de hardcore M3 wil qua ‘geluidsoverlast’ en strafheid, maar wel de prestaties wenst. Het is onwaarschijnlijk hoe goed een Alpina ontwikkeld is. De prestaties zijn op ieder vlak overweldigend.
Wat deed Alpina allemaal? Ze modificeerden de 3.0 lijn diesel uit de 3-serie door er onder andere twee turbo’s op de plaatsen, speciale luchtinlaten, ander motormanagement, speciaal uitlaatsysteem van Akrapovic, getunede 8-traps ZF automaat met Swichtronic, M adaptief onderstel, speciale stabilisatoren en een speciaal voor Alpina afgesteld onderstel. Extreem grote remschijven met originele Alpina remklauwen met vier zuigers en uiteraard in de blauwe Alpina kleur.
Qua opsmuk allerlei emblemen, stiksels en niet te vergeten het speciale typeplaatje met nummering van specifiek dát exemplaar. Fraai, heel erg fraai. De herkomst is herkenbaar, maar door de type aanduiding, de gigantische sloffen en de vier stortkokers is meteen duidelijk dat het hier om iets speciaals gaat.
Specifiek deze Alpina kwam in 2019 in onze handen via een merkdealer. Zeldzaam als hij is en de fraaie samenstelling gaf geen enkele twijfel om hem direct naar Meppel te halen met het doel er zelf in te gaan rijden. Het is er echter nooit van gekomen want de aankondiging online leidde direct tot een verkoop aan een absolute BMW purist. En nu is hij terug. En ook nu weer zijn we verliefd.