De achterwielen beginnen spontaan te spinnen. Het motorgeluid zwelt aan en bruusk versnelt de B5 richting horizon. Het asfalt eenzaam en verschroeid achterlatend met Michelin rubber. Devies is deze Alpina met fluweel zachte rechtervoet te doseren aangezien het dit een beestachtige machine is met een alles verslindende 500pk op slechts alleen de achterwielen betreft. De 4.4 V8 wordt opgehitst door een door Alpina gemonteerde supercharger. Plaats de beleving in de tijdsgeest van 2006 – een kleine 20 jaar geleden – en bedenk dat dit old school, hardcore power betekent. Geen rits aan turbo’s geen automaat met dubbele koppeling en niet de high-end software die jouw beperkingen te niet doet. Nee, dit is het echte werk en je gaat volledig nat als je het niet goed gebruikt. Inclusief een hoop materiele schade en een gekrenkt ego.
Wij hebben best wat ervaring met Alpina’s opgedaan de afgelopen jaren. Grofweg zou ik het karakter omschrijven als niet hardcore zoals een BMW M, maar wel de prestaties die vergelijkbaar of beter zijn en extreem goed inzetbaar voor dagelijks gebruik. De B5 Supercharged past in mijn opinie echter niet binnen dit karakter. Althans ten dele niet. Ja, hij is te gebruiken als dagelijks vervoersmiddel, en ja je kunt er voortreffelijk mee cruisen en imponeren onder slechts de échte kenners, maar het gaat om het gigantisch vermogen op slechts enkel de achterwielen. Dit vermogen is grotendeels te danken aan de supercharged. Om even wat dieper in te gaan op de techniek. Dit is een zogenaamde centrifugaal supercharger ontworpen door ASA. Hij wordt aangedreven door de krukas en levert zo’n 0,8 bar vuldruk. Het is bedoeld om vertraging in de vermogensafgifte te voorkomen. Alpina zelf noemt het ook de ‘turbessor’ omdat het de voordelen van een turbocompressor en een supercharger combineert. Resultaat is een vermogensafgifte over een extreem breed toerengebied en een gigantisch koppel van maar liefst 700Nm. Bedenk even dat deze Alpina 16 jaar oud is om te beseffen hoe bijzonder dat is.
Zoals gezegd geen high-end dubbele koppeling automaat, maar de oerdegelijk en zeer betrouwbare SwitchTronic van ZF met zes verzetten. Hij schakelt automatisch maar is desgewenst te bedienen middels de zo specifieke Alpina schakelknoppen op het stuurwiel.
Wanneer je het maximale uit de B5 weet te halen dan neemt de 0-100 km/h sprint 4,7 seconden in beslag. Dat is absoluut verschrikkelijk snel, maar de topsnelheid ligt volgens fabrieksopgave op een krankzinnige 314 km/h. Er zijn echter meerdere autojournalisten die zelfs 319 km/h op GPS gereden hebben. Absoluut niet voor niets dat Alpina de B5 in 2005 introduceerde als snelste productie limousine ter wereld.